Best Quantitative Aptitude Questions and Answers With Explanation

Quantities aptitude questions given here are extremely useful for all kind of competitive exams like Common Aptitude Test (CAT),MAT, GMAT, IBPS Exam, CSAT, CLAT , Bank Competitive Exams, ICET, UPSC Competitive Exams, CLAT, SSC Competitive Exams, SNAP Test, KPSC, XAT, GRE, Defense Competitive Exams, L.I.C/ G. I.C Competitive Exams , Railway Competitive Exam, TNPSC, University Grants Commission (UGC), Career Aptitude Test (IT Companies) and etc., Government Exams etc.

1. The length of the two sides forming the right angle of a right-angled triangle are 6 cm and 8 cm. The length of its circum-radius is :
(A) 5 cm (B) 7 cm
(C) 6 cm (D) 10 cm
Ans : (A)

2. In a circle of radius 17 cm, two parallel chords of lengths 30 cm and 16 cm are drawn. If both the chords are on the same side of the centre, then the distance between the chords is :
(A) 9 cm (B) 7 cm
(C) 23 cm (D) 11 cm
Ans : (B)

3. If (x + 7954 × 7956) be a square number, then the value of x is :
(A) 1 (B) 16
(C) 9 (D) 4
Ans : (A)

4. A retailer purchased radiosets at the rate of Rs. 400 each from a wholesaler. He raised the price by 30% and then allowed a discount of 8% on each. His profit will be :
(A) 19% (B)78.4%
(C) 22% (D)19.6%
Ans : (D)

5. Rs. 700 is divided among A, B, C in such a way that the ratio of the amounts of A and B is 2 : 3 and that of B and C is 4 : 5. Find the amounts in Rs. each received, in the order A, B, C :
(A) 150, 250, 300 (B) 160, 240, 300
(C) 150, 250, 290 (D) 150, 240, 310
Ans : (B)

6. If the number p is 5 more than q and the sum of the squares of p and q is 55, then the product of p and q is :
(A) 10 (B) –10
(C) 15 (D) – 15
Ans : (C)

7. A can do 1/4 of a work in 10 days. B can do 1/3 of the work in 20 days. In how many days can both A and B together do the work?
(A) 30 days (B) 32 days
(C) 24 days (D) 25 days
Ans : (C)

8. A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 20 days and then B left. The remaining work was done by A alone in 20 more days. A alone can finish the work in :
(A) 60 days (B) 54 days
(C) 48 days (D) 50 days
Ans : (A)

9. The average salary, per head, of all the workers of an institution is Rs. 60. The average salary of 12 officers is Rs. 400; the average salary, per head, of the rest is Rs. 56. The total number of workers in the institution is :
(A) 1030 (B) 1035
(C) 1020 (D) 1032
Ans : (D)

10. Charging 30% above its production cost a radio maker puts a label of Rs. 286 on radio as its price. But at the time of selling it, he allows 10% discount on the labeled price. What will his gain be?
(A) Rs. 257.40 (B) Rs. 254.40
(C) Rs. 198 (D) 37.40
Ans : (D)

11. If the lengths of the sides AB, BC and CA of a triangle ABC are 10 cm, 8 cm and 6 cm respectively and if M is the mid-point of BC and MN || AB to cut AC at N, then the area of the trapezium ABMN is equal to :
(A) 18 sq. cm. (B) 20 sq. cm.
(C) 12 sq. cm. (D) 16 sq. cm.
Ans : (A)

12. A type of graph in which a circle is divided into sectors such that each sector represents a proportion of the whole is a :
(A) Line graph (B) Steam and leaf chart
(C) Bar graph (D) Pie chart
Ans : (B)

13. A is to pay B, Rs. 600 in 4 years time. A offers to pay up B at present. What discount should B allow A? If rate is 5% per animus :
(A) Rs. 96 (B) Rs. 100
(C) Rs. 120 (D) Rs. 110
Ans : (B)

14. A shopkeeper buys an article for Rs. 360. He wants to make a gain of 25% on its after a discount of 10%. the marked price is :
(A) Rs. 486 (B) Rs. 450
(C) Rs. 500 (D) Rs. 460
Ans : (C)

15. If AD is the median of the triangle ABC and G be the centroid, then the ratio of AG : AD is :
(A) 1 : 3 (B) 2 : 1
(C) 3 : 2 (D) 2 : 3
Ans : (D)

16. Two supplementary angles are in the ratio 2 : 3. The angles are :
(A) 33°, 57° (B) 66°, 114°
(C) 72°, 108° (D) 36°, 54°
Ans : (C)

17. Find the least number which when divided by 12, 18, 36 and 45 leaes the remainder 8, 14, 32 and 41 respectively :
(A) 186 (B) 176
(C) 180 (D) 178
Ans : (B)

18. An empty pool being filled with water at a cnstant rate takes 8 hours to fill 3/5th of its capacity. how much more time will it take to finish filling the pool?
(A) 4 hours 50 minutes (B) 5 hours 30 minutes
(C) 5 hours 20 minutes (D) 4 hours 48 minutes
Ans : (C)

19. A gun is fired at a distance of 1.34 km from Geeta. she hears the sound after 4 seconds. the speed at which sound travels is :
(A) 325 m/sec (B) 335 m/sec
(C) 330 m/sec (D) 300 m/sec
Ans : (B)

20. A merchant advertises 10% off on the items bought from his store. the total discount got by a customer who bought a cooker worth Rs. 650. a heater worth Rs.500 and a bag worth Rs. 65 is :
(A) Rs. 121.50 (B) Rs. 120.50
(C) Rs. 123.50 (D) Rs. 128.50
Ans : (A)

21. A train leaves a station A at 7 am and reaches another station B at 11f am. Another train leaves B at 8 am and reaches A at 11.30 am. The two trains cross one another at :
(A) 8 : 36 am (B) 8 : 56 am
(C) 9 : 00 am (D) 9 : 24 am
Ans : (D)

22. A sum of Rs. 8000 will amount to Rs. 8820 in 2 years if the interest is calculated every year. The rate of compound interest is :
(A) 6 (B) 7
(C) 3 (D) 5
Ans : (D)

23. Two circles are of radii 7 cm and their centres being 13cm apart. Then the length of direct common tangent to the circles between the points of contact is :
(A) 12 cm (B) 15 cm
(C) 10 cm (D) 5 cm
Ans : (A)

24. If the sum of interior angles of a regular polygon is equal to two times the sum of exterior angles fo that polygon, then the number of sides of that polygon is :
(A) 5 (B) 6
(C) 7 (D) 8
Ans : (B)

25. A square ABCD is inscribed in a circle of unit radius. Semicircles are described on each side as a diameter. The area of the region bounded by the four semicircles and the circle is :
(A) 1 sq. unit (B) 2 sq. unit
(C) 1.5 sq. unit (D) 2.5 sq. unit
Ans : (B)

26. A shop-keeper sold a sewing machine for Rs. 1,080 at a loss of 10% . At what price should he have sold it so as to gain 10% on it ? (in Rs.)
(A) 1,069 (B) 1,200
(C) 1,230 (D) 1,320
Ans : (D)

27. A pipe can fill a cistern in 9 hours. Due to a leak in its bottom, the cistern fills up in 10 hours. If the cistern is full, in how much time will it be emptied by the leak?
(A) 70 hours (B) 80 hours
(C) 90 hours (D) 100 hours
Ans : (C)

28. Two cubes have their volumes in the ratio 27 : 64. The ratio of their surface areas is :
(A) 9 : 25 (B) 16 : 25
(C) 9 : 16 (D) 4 : 9
Ans : (C)

29. Two numbers are in the ratio of 2 : 3. If their sum is 125, find the numbers :
(A) 20, 30 (B) 32, 78
(C) 50, 75 (D) 24, 36
Ans : (C)

30. If in a sale, the discount given on a saree is equal to one-fourth the marked price and the loss due to this discount is 15%, then the ratio of the cost price to the selling price is :
(A) 10 : 17 (B) 20 : 17
(C) 3 : 4 (D) 4 : 3
Ans : (B)

31. At an election there were two candidates. A candidate got 38% vote and lost by 7200 number of votes. The total number of valid votes were :
(A) 16200 (B) 30000
(C) 13000 (D) 13800
Ans : (B)

32. If 8% of x = 4% of y, then 20% of x is :
(A) 40% of y (B) 80% of y
(C) 10% of y (D) 16% of y
Ans : (C)

33. A shopkeeper blends two varieties of tea costing Rs. 18 and Rs. 13 per 100 g in the ratio 7 : 3. He sells the blended variety at the rate of Rs. 18.15 per 100 g. His percentage gain in the transaction is :
(A) 12% (B) 14%
(C) 8% (D) 10%
Ans : (D)

34. A invests Rs. 64000 in a business. After few months B joined him with Rs. 48000. At the end of year, the total profit was divided between them in the ratio 2 : 1. After how many months did B join?
(A) 4 (B) 6
(C) 7 (D) 8
Ans : (A)

35. The length and breadth of a rectangular are doubled. Percentage increase in area is :
(A) 200% (B) 300%
(C) 400% (D) 150%
Ans : (B)

36. In the annual examination Mahuya got 10% less marks than Supriyo in Mathematics. Mahuya got 81 marks. The marks of Supriyo are :
(A) 87 (B) 88
(C) 89 (D) 90
Ans : (D)

37. The base of a right prism is a triangle whose perimeter is 28 cm and the inradius of the triangle is 4 cm. If the volume of the prism is 366 cm, then its height is :
(A) 4 cm (B) 6 cm
(C) 8 cm (D) None of the above
Ans : (D)

38. A bought an article, paying 5% less than the original price. A sold it with 20% profit on the price he had paid. What percent of profit did A earn on the original price?
(A) 10 (B) 13
(C) 14 (D) 17/2
Ans : (C)

39. A saves 20% of his monthly salary. If his monthly expenditure is Rs. 6000. Then, his monthly saving is :
(A) Rs. 1200 (B) Rs. 4800
(C) Rs. 1500 (D) Rs. 1800
Ans : (C)

40. From 2008 to 2009, the sales of a book decreased by 80%. If the sales in 2010 were the same as in 2008, by what percent did it increase from 2009 to 2010?
(A) 80% (B) 100%
(C) 120% (D) 400%
Ans : (D)

41. A and B together can do a piece of work in 12 days, while B alone can finish it in 30 days. An alone can finish the work in :
(A) 15 days (B) 18 days
(C) 20 days (D) 25 days
Ans : (C)

42. A and B can do a job together in 12 days. A is 2 times as efficient as B. In how many days can B alone complete the work?
(A) 36 (B) 12
(C) 18 (D) 9
Ans : (A)

43. In the afternoon, a student read 100 pages at a rate of 60 pages/h. In the evening, when she was tired, she read 100 more pages at the rate of 40 pages/h. What was her average rate of reading, in pages per hour?
(A) 48 (B) 50
(C) 60 (D) 70
Ans : (A)

44. The mean weight of 34 students in a school is 42 kg. If the weight of the teacher is included, the mean rises by 400 g. Find the weight of the teacher (in kg).
(A) 66 (B) 56
(C) 55 (D) 57
Ans : (B)

45. A circket player after playing 10 tests scored 100 runs in the 11th test. As a result, the average of his runs is increased by 5. The present average of runs is :
(A) 45 (B) 40
(C) 50 (D) 55
Ans : (C)

46. A boy can swim in still water at a speed of 10 km/hr. If the speed of the current would have been 5 kmph, then the boy could swim 60 km :
(A) upstream in 4 hours (B) downstream in 12 hours
(C) upstream in 6 hours (D) downstream in 4 hours
Ans : (D)

47. The length of a road is one kilometer. The number of plants required for plantation at a gap of 20 meters on both sides of the road is :
(A) 102 (B) 100
(C) 51 (D) 50
Ans : (A)

48. If 3/5th of a cistern is filled in 1minute, the time to fill the rest is :
(A) 40 sec (B) 30 sec
(C) 36 sec (D) 24 sec
Ans : (A)

49. If sin (3x – 20°) = cos (3y + 20°), then the value of (x + y) is :
(A) 20° (B) 30°
(C) 40° (D) 45°
Ans : (B)

50. If the radius of a sphere is doubled, the area of its surface will become :
(A) Double (B) Three times
(C) Four times (D) None of the mentioned
Ans : (C)

Like The Facebook Page CurrentGK for Current Affairs, Latest GK & Employment News
Web Title : quantitative aptitude questions
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *