IBPS Bank Clerk CWE Previous Solved Paper -2011 (Held on 11-12-2011)

1. The smallest unit of information a computer can understand and process is known as a–
(A) digit (B) byte (C) megabyte (D) kilobyte (E) bit
Ans : (E)

2. Compatibility, with ragard to computers, refers to–
(A) the software doing the right job for the user (B) it being versatile enough to handle the job
(C) the software being able to run on the computer (D) software running with only other previously installed software
(E) software permanently available in the computer
Ans : (B)

3. A....... uses pressure as a user presses it with a stylus to send signals.
(A) touchpad (B) Track Point (C) graphics tablet (D) trackpad (E) keyboard
Ans : (E)

4. The justification that aligns text on both margins of a document in Word is–
(A) Justify (B) Bold (C) Center (D) Right (E) Balanced
Ans : (A)

5. A partially completed workbook that contains formulas and formatting, but no data is called a–
(A) prototype (B) template (C) model (D) function (E) None of these
Ans : (E)

6. A byte can represent any number between 0 and–
(A) 2 (B) 255 (C) 256 (D) 1024 (E) 1025
Ans : (B)

7. Connectivity for a new computer means–
(A) allowing a printer to be connected to it
(B) having a modem and/or network connection to communicate with other computers
(C) connecting the software to the hardware of the system
(D) connecting a mouse, a keyboard and a printer-all essential hardware pieces for the average user
(E) software permanently available in the computer
Ans : (E)

8. A ....... is used to read handwritten or printed text to make a digital image that is stored in memory.
(A) printer (B) laser beam (C) scanner (D) touchpad (E) keyboard
Ans : (C)

9. The shortcut key Ctrl + F in Word is used for–
(A) to view document in full view (B) to open the Formula dialog box
(C) to save the file (D) to open the Find and Replace dialog box
(E) None of these.
Ans : (D)

10. Each cell in a Microsoft Office Excel document is referred to by its cell address, which is the–
(A) cell’s column label (B) cell’s column label and worksheet tab name
(C) cell’s row label (D) cell’s row and column labels
(E) cell’s contents
Ans : (D)

11. The most widely used code that represents each character as a unique 8-bit code is–
(A) ASCH (B) Unicode (C) binary numbering system (D) EBCDIC (E) ACSn
Ans : (A)

12. Operating systems and utility programs are in a class of software known as–
(A) application software (B) sequential software (C) software suites (D) BIOS software (E) system software
Ans : (E)

13. OCR stands for–
(A) Optical Coding Recognizer (B) Ostensibly Characterized Reader
(C) Original Code Reader (D) Original Character Reader
(E) Optical Character Recognition
Ans : (E)

14. The Open, Print and Save buttons are all located on the–
(A) Status bar (B) Formatting toolbar (C) Standard toolbar (D) Title bar (E) Status and Title bars
Ans : (C)

15. To copy a cell, you would drag the cell border while simultaneously holding down the Ctrl key when–
(A) you have one or more cells to copy (B) only some of the cells are visible in the window
(C) you don’t want to refer to absolute references (D) the distance between cells is short and they are both visible in the window
(E) None of the above
Ans : (A)

16. The permanently etched program in ROM that automatically begins executing the computer’s instructions is the–
(A) BIOS (B) ROM (B) CMOS (D) RAM (E) None of these
Ans : (A)

17. Information stored in RAM is considered volatile, which means it is–
(A) stored there permanently (B) not held permanently, only temporarily
(C) stored when the electricity is shut off (D) stored when the electricity is cut off
(E) None of these
Ans : (B)

18. The display size of a monitor is measured–
(A) zig-zag (B) horizontally (C) vertically (D) from center to the furthest corner (E) diagonally
Ans : (D)

19. The name of a Microsoft Office Word document is displayed in both the ........ and the taskbar.
(A) menu bar (B) taskbar (C) formatting toolbar (D) standard toolbar (E) title bar
Ans : (E)

20. Excel is designed to provide visual cues to the relationships between the cells that provide values to the formulas or I cells that depend on the formulas by–
(A) holding the cell references to match the colour coding of the borders around the referenced worksheet cells
(B) highlighting the cell references
(C) colour coding the cell references in the formula to match the borders around the referenced worksheet cells
(D) holding the cell references
(E) None of the above
Ans : (B)

21. A limitation of software that digitizes voice data, is that it–
(A) is prohibitively expensive (B) must be trained to recognize individual voices
(C) can only be used on high-end computers (D) cannot be used on laptop computers
(E) cannot be used on desktop computers 
Ans : (C)

22. External devices such as printers, keyboards and modems are known as–
(A) add-on devices (B) peripherals (C) extra hardware devices (D) PC expansion slot add-ons (E) special-buys
Ans : (B)

23. The higher the resolution of a monitor, the–
(A) larger the pixels (B) less clear the screen is (C) further apart the pixels (D) closer together the pixels (E) None of these
Ans : (D)

24. To select a word, you click it–
(A) once (B) twice (C) three times (D) four times (E) None of these
Ans : (B)

25. This Excel feature includes functions to calculate an Average, Minimum, Maximum and Count–
(A) format (B) number (C) autosum (D) calculate (E) MIN
Ans : (C)

26. For a computer to recognize and understand analog data, it must first be–
(A) sent to a mainframe for interpretation (B) analyzed by the ALU of the CPU
(C) decoded (D) analyzed for viruses (E) digitized
Ans : (E)

27. Expansion cards are inserted into–
(A) slots (B) peripheral devices (C) the CPU (D) the back of the computer (E) pegs
Ans : (A)

28. Which type of software is distributed free but requires the users to pay some amount for further use?
(A) Freeware (B) Shareware (C) Rentalware (D) Public-domain software (E) Abandonware
Ans : (A)

29. Using print preview is useful when you want to–
(A) colour the document (B) save the document (C) delete the document 
(D) copy the document (E) view how the document will appear when printed
Ans : (E)

30. What does a website address uniquely specify?
(A) Web browser (B) Website (C) PDA (D) Storage (E) Hard disk
Ans : (B)

31. A pixel is a–
(A) picture element or dot on a screen (B) point of ink on a laser-printed page
(C) point of ink on an ink-jet printed page (D) light beam used as an input device
(E) None of these
Ans : (A)

32. The most common pointing input device is the–
(A) trackball (B) touchpad (C) touchscreen (D) mouse (E) scanner
Ans : (D)

33. The file that is created through word processing is a–
(A) database file (B) storage file (C) worksheet file (D) document file (E) graphical file
Ans : (D)

34. Web pages are saved in....... format.
(A) http:// (B) HTML (C) DOC (D) URL (E) None of these
Ans : (B)

35. What are the two parts of an e-mail address?
(A) User name and street address (B) Legal name and phone number
(C) User name and domain name (D) Initials and password
(E) Login name and password
Ans : (C)

36. If employees reside in different parts of the country and need to meet monthly, useful computer technology would be–
(A) video-display software (B) video digitizing (C) video conferencing (D) video scanning (E) None of these
Ans : (C)

37. The wheel located between the two standard buttons on a mouse is used to–
(A) click in web pages (B) shut down (C) click and select items (D) jump to different web pages (E) scroll
Ans : (E)

38. Which type of software is used in the design of products, structures, civil engineering drawings and maps?
(A) CAD programs (B) Desktop programs (C) Drawing programs (D) Painting programs (E) Video/audio programs
Ans : (A)

39. Advanced word processing features include all except creation of–
(A) alternate headers and footers (B) columns (C) detailed architectural drawings (D) stylesheets (E) None of these
Ans : (C)

40. The computer that hosts your e-mail account is known as an–
(A) host (B) e-mail client (C) e-mail server (D) listserv (E) None of these
Ans : (C)

41. ........ can interpret voice data into words that can be understood by the computer.
(A) Speech input hardware (B) Talking software (C) Word recognition software 
(D) Speech recognition software (E) Adobe reader
Ans : (D)

42. A touchpad responds to–
(A) light (B) pressure (C) clicking (D) the sense of heat from fingertips (E) None of these
Ans : (B)

43. What is the term for calculations used within spreadsheets?
(A) Analyses (B) Ranges (C) Formulas (D) Recalculations (E) Values
Ans : (C)

44. This is a set of values that you want to chart in Excel.
(A) object (B) numbers (C) data mart (D) formulas (E) data series
Ans : (D)

45. (Before you can begin using e-mail, you must have a(n) –
(A) browser (B) modem (C) server (D) scanner (E) account
Ans : (E)

46. Until a computer can recognize handwriting, an input device must–
(A) store the information in secondary storage (B) optimize the information
(C) digitize the information (D) show the information on a screen
(E) become an output device also
Ans : (C)

47. The pointing device that comes built into a laptop computer can be any except a–
(A) mouse (B) trackball (C) touchpad (D) pointing stick (E) None of these
Ans : (D)

48. The button that displays the window over the entire screen is–
(A) scroll box (B) downsize (C) restore down (D) minimize (E) maximize
Ans : (E)

49. The .xls extension is used for ......files. 
(A) Windows (B) Access (C) PowerPoint (D) Word (E) Excel
Ans : (E)

50. Which of the following are tasks that may be completed when configuring your e-mail client?
(A) Provide the IP address of your ISP’s mail server (B) Provide the name of your e-mail account
(C) Specify that mail is to be deleted from the host computer after it is downloaded to your computer
(D) All of the above (E) None of the above
Ans : (D)