IBPS Bank Clerk CWE English Language Solved paper (Held on 29-09-2013)

Directions (Q. 1-5) : In each question below, four words printed in bold type are given. These are numbered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.

1. All the selected (A)/ students' (B)/ list would be displayed (C)/on the countar. (D)/ All Correct (E)

2. The ship (A)/ was at sea for many days and finally (B)/ anchored (C)/ near the costline. (D)/ All Correct (E)

3. He immediately (A)/ Opened his journal (B)/ and started racing (C)/ through the first paragraph. (D)/ All Correct (E)

4. For lunch, Payal choosed (A)/ to eat a large bowl (B)/ of salad and big glass (C)/ of fruit juice. (D)/ All Correct (E)

5. What had once been only a whimsical (A)/ idea has developed (B)/ a strong fan following (C)/ because of develop (D)/ believers. All Correct (E)

Directions (Q. 6-10) : Rearrange the following six sentences/group of sentences (i), (ii), (iii), (iv), (v) and (vi) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(i) The merchant greedily counted his gold and said, ‘‘The purse I dropped had 200 pieces of gold in it. You've already stolen more than the reward! Go away or I will tell the police.’

(ii) The judge, looking towards the merchant said, ‘‘you stated that the purse you lost contained 200 pieces of gold. Well, that's a considerable cost. But, the purse this beggar found had only 100 pieces of gold’’.

(iii) Being an honest man, the beggar came forward and handed the purse to the merchant saying,
‘‘Here is your purse. May I have my reward now?’’

(iv) ‘‘This purse therefore cannot be the one you lost.’’ And, with that, the judge gave the purse and all the gold to the beggar.

(v) A beggar found a leather purse that someone had dropped in the marketplace. On opening it, he discovered that it contained 100 pieces of gold. Then he heard a merchant shout,
‘‘A reward! A reward to the one who finds my leather purse’’.

(vi) ‘‘I am an honest man,’’ said the beggar defiantly. ‘‘Let us take this matter to the court. The judge patiently listened to both sides of the story.

6. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
(A) (v) (B) (ii) (C) (iv) (D) (iii) (E) (vi)

7. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
(A) (iv) (B) (vi) (C) (ii) (D) (v) (E) (iii)

8. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
(A) (v) (B) (iv) (C) (ii) (D) (iii) (E) (vi)

9. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
(A) (i) (B) (iv) (C) (vi) (D) (v) (E) (iii)

10. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
(A) (i) (B) (iv) (C) (vi) (D) (ii) (E) (iii)

Directions (Q. 11-20) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Govind's father was a rich landlord, who was loved and respected by all his tenants. When he died, he left large tracts of land to Govind. But Govind did not spend a single day looking after his land. He had a funny idea, that there existed a magic potion which, if it was poured on any object would turn it into gold. He spent all his time trying to learn more about this potion. People took advantage of him and cheated him. His wife grew anxious. Given the amount of money Govind was spending, she was sure that they would soon be paupers.

One day, a widely respected sage who had been to the Himalayas came to their town. Govind asked him about the potion. To his surprise the sage answered, ‘‘I have learnt how to brew such a potion. But it is a difficult process. ’’ ‘‘Tell me!’’ insisted Govind, hardly able to believe his luck. ‘‘You have to collect the dew which settles on the leaves of a banana tree every mornging during winter. There is a condition though. The tree should be planted and watered regularly with your own hands. Store the collected dew in an earthen vessel and when you have five litre, bring it to me. I will recite a sacred mantra to transform the dew into the potion. A drop of the potion will be sufficient to change any object into gold.’’

Govind was worried. ‘‘Winter is only for a few months in the year. It will take me years to collect the dew.’’ ‘‘You can plant as many trees as you want,’’ replied the sage. Govind went home and after talking to his wife, began clearing the large fields which has been lying vacant for years. He planted rows of banana saplings. He tended them with great care. His wife helped him too. She would take the banana crop to market and get a good price. Over the years the plantation grew and finally after six years Govind had five litre of dew. He went to the sage who smiled, uttered a mantra and sprinkled a few drops of dew on a copper vessel. To Govind's dismay, nothing happened. ‘‘You have cheated me!’’ he shouted at the sage.

The sage however smiled. Govind's wife then came forward with a box. The sage opened it and revealed stacks of gold coins inside. Turning to Govind he said, ‘‘You worked hard on your land and created a plantation. Your wife sold the produce in the market. It was your hard work which created this wealth, not magic. If I had told you this earlier, you would not have listened’’. Govind understood the wisdom behind the sage's words and worked even harder from that day on.

11. Why did Govind's father give him large plots of land ?
(A) It was his way of instilling a sense of responsibility in his son
(B) Govind was his only son and sole heir
(C) To provide Govind with sufficient funds to pursue his interest of discovering a magic potion
(D) He wanted Govind to continue to look after the tenants
(E) None of these

12. Which of the following can be said about the sage ?
(A) He was cunning and plotted with Govind's wife to cheat him
(B) He had no magical powers as such and used to swindle people
(C) He was a good judge of people
(D) He did not deserve his good reputation
(E) He was dishonest because he had cheated Govind out of hid gold

13. Why was Govind's wife worried ?
(A) Govind had no knowledge of farming and could not cultivate the land he had inherited from his father
(B) Govind had not friends becouse he was obsessed with finding a potion which would turn any thing into gold
(C) Govind was only interested in studying under different sages and neglected his family duties
(D) Since Govind had devoted all his time and wealth to finding a magic potion they would soon be poor
(E) Govind's experiments to find a magic potion were dangerous

14. Why did Govind's wife help him in the fields?
(i) To support her husband in his endeavour to find a magic potion
(ii) The sage had advised her to help her husband succeed
(iii) He need someone to help him collect the dew
(A) None (B) Only (i) (C) Both (i) and (ii) (D) All (i), (ii) and (iii) (E) None of these

15. Why did Govind decide to cultivate a banana crop ?
(A) The soil of his land was suitable only for cultivating bananas
(B) It was the most highly priced commodity in the region
(C) It could be grown at any time of the year including winter
(D) His wife pressurised him to do so
(E) The ingredient for the magic potion could only be obtained from a banana tree

16. What made Govind angry with the sage ?
(A) The sage had conspired with Govind's wife against him
(B) He had forgotten the magic spell and all Govind's hard work was in vain
(C) He had lost a good deal of money in cultivating bananas
(D) The sage had made a fool of him in front of other villagers
(E) None of these

17. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
(i) Govind was easily fooled by people
(ii) Govind was preserving by nature
(iii) The sage had never actually been to the Himalayas
(A) Only (i) (B) Both (i) and (ii) (C) Only (iii)
(D) Both (i) and (iii) (E) None of these

Directions (18-19) : Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

(A) pay (B) bought (C) devote (D) settle (E) empty

(A) sleeping (B) dishonest (C) relaxing (D) remaining (E) untruthful

Directions : Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

(A) joy (B) interest (C) desire (D) humour (E) luck

Directions (Q. 21-30) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is No error. the answer is (E). i. e., ‘no error’. (Ignore the errors of punctuation, if any)

21. As he walked over cafeteria (A)/ he noticed that his stride (B)/ was just a little more bouncier than (C)/ when he had first walked into the school. (D)/ No error (E)

22. The shepherd counted (A)/ his sheep and found (B)/ that one of (C)/ them is missing. (D)/ No error (E)

23. The teacher were (A)/ impressed by her performance (B)/ and asked her to (C)/ participate in the competition. (D)/ No error (E)

24. At last he had (A)/ come home again but (B)/ was very sad because (C)/ he is missing his pet sorely. (D)/ No error (E)

25. You might not have (A)/ heard about the icecube collectors before (B)/ but are really not (C)/ strongest as they sound. (D)/ No error (E)

26. The explanation was not (A)/ an total failure because people (B)/ came to realise that the club could work (C)/ if people cared enough about it (D)/ No error (E)

27. Each morning they (A)/ emptied they trays (B)/ into large garbage cans (C)/ which were placed in the street. (D)/ No error (E)

28. The story was (A)/ about how an (B)/ intelligent man had saving (C)/ himself from being robbed. (D)/ No error (E)

29. The painter was (A)/ ask to paint (B)/ picture of the king (C)/ sitting on his throne. (D)/ No error (E)

30. Most of the people which (A)/ have been victims (B)/ of extreme violence (C)/ are too frightened to report it to the police. (D)/ No error (E)

Directions (Q. 31-40) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

There was a man who had four sons. He (31) his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a (32) in turn, to go and look at a pear tree that was a graeat distance away. The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in autumn,. When they had all gone and come back, he (33) them together to (34) what they had seen. The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted. The second son said. ‘‘No! It was covered with green buds and full of promise.’’ ‘‘The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that (35) so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had (36) seen. The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment. The man then (37) to his sons that they all were right, because they had each seen but only one (38) in the trees life. He told them that you (39) judge a tree, or a person, by only one season, and that the (40) of who they are and the pleasure, joy, and love that comes from that life can only be measured at the end, when all the seasons are over.

31. (A) created (B) wanted (C) placed (D) meant (E) teach

32. (A) quest (B) airplane (C) expedition (D) pilgrimage (E) requested

33. (A) followed (B) tied (C) called (D) said (E) bound

34. (A) all (B) predict (C) maintain (D) describe (E) talk

35. (A) was (B) fell (C) colour (D) smelled (E) cooked

36. (A) worriedly (B) mostly (C) ever (D) forever (E) forcefully

37. (A) tell (B) leaked (C) reprimanded (D) stood (E) explained

38. (A) flower (B) season (C) ground (D) more (E) leaf

39. (A) let (B) not (C) must (D) should (E) cannot

40. (A) essence (B) danger (C) tree (D) fear (E) journey

Answer :
1. (D) 2. (D) 3. (C) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (B) 8. (C) 9. (B) 10. (E)
11. (B) 12. (C) 13. (D) 14. (E) 15. (E) 16. (B) 17. (A) 18. (C) 19. (D) 20. (A)
21. (C) 22. (D) 23. (A) 24. (D) 25. (D) 26. (B) 27. (E) 28. (C) 29. (B) 30. (A)
31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (D) 36. (C) 37. (E) 38. (B) 39. (E) 40. (A)