IBPS Bank Clerk CWE Solved Paper -2013 (Held on 29-09-2013)

1. Which of the following groups consist of only input devices ?
(A) Mouse, Keyboard, Monitor (B) Mouse, Keyboard, Monitor
(C) Mouse, Keyboard, Plotter (D) Mouse, Keyboard, Scanner
(E) None of these
Ans : (D)

2. A menu contains a list of–
(A) commands (B) data (C) objects (D) reports (E) None of these
Ans : (A)

3. What is output ?
(A) What the processor takes from the user (B) What the user gives to the processor
(C) What the processor gets from the user (D) What the processor gives to the user
(E) None of these
Ans : (D)

4. An error is also known as–
(A) bug (B) debug (C) cursor (D) icon (E) None of these 
Ans : (A)

5. Computer ........ is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system.
(A) input (B) output (C) data (D) circuitry (E) None of these
Ans : (A)

6. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly ?
(A) Booting (B) Processing (C) Saving (D) Editing (E) None of these
Ans : (A)

7. Unsolicited commercial email is commonly known as–
(A) spam (B) junk (C) hoaxes (D) hypertent (E) None of these
Ans : (A)

8. ....... is processed by the computer into information.
(A) numbers (B) processor (C) input (D) data (E) None of these
Ans : (D)

9. A web site address is a unique name that identifies a specific ............ on the web.
(A) web browser (B) web site (C) PDA (D) link (E) None of these
Ans : (B)

10. A device that connects to a network without the use of cables is said to be–
(A) distributed (B) centralised (C) open source (D) wireless (E) None of these
Ans : (D)

11. Editing a document consists of reading through the document you've created, then–
(A) correcting your errors (B) printing it (C) saving it (D) deleting it (E) None of these
Ans : (A)

12. The Internet allows you to–
(A) send electronic mail (B) view web pages
(C) connect to servers all around the world (D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

13. Most mail program automatically complete the following two parts in an e-mail– 
(A) From : and Body : (B) From : and Date : (C) From : And To : (D) From : and Subject : (E) None of these
Ans : (B)

14. Where is the disk put in a computer ?
(A) in the modem (B) in the hard drive (C) into the CPU (D) in the disk drive (E) None of these
Ans : (D)

15. The name a user assigns to a document is called a (n)–
(A) filename (B) program (C) record (D) data (E) None of these
Ans : (A)

16. An e-mail address typically consists of a user ID followed by the ..... sign and the name of the e-mail server that manages the user's electronic post office box.
(A) @ (B) # (C) & (D) « (E) None of these
Ans : (A)

17. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n)– 
(A) individual (B) department (C) company (D) city (E) None of these
Ans : (A)

18. Ctrl, shift and alt are called ........ keys.
(A) adjustment (B) function (C) modifier (D) alphanumeric (E) None of these
Ans : (B)

19. File ....... shrinks the size of a file so it requires less storage space.
(A) scanning (B) synthesizing (C) defragmenting (D) compression (E) None of these
Ans : (D)

20. In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a (n) ..... keypad to efficiently move the screenbased insertion point.
(A) editing (B) number (C) locked (D) docked (E) None of these
Ans : (B)

21. To insert a new slide in a presentation, press–
(A) CTRL+N (B) CTRL+M (C) CTRL+O (D) CTRL+S (E) CTRL+F
Ans : (B)

22. Drop Cap offers ................ positions in settings
(A) 3 (B) 6 (C) 2 (D) 5 (E) 1
Ans : (A)

23. The feature of Word that automatically adjusts the amount of space between certain combination of characters so that an entire word looks more evenly spaced is termed as–
(A) Spacing (B) Kerning (C) Positioning (D) Scaling (E) Justifying
Ans : (B)

24. While recording a macro, the third step will be–
(A) Using your mouse or key-board, perform the task you want to automate
(B) Assign a keyboard shortcut to the macro (C) Give the macro a name
(D) Start recording (E) Select the location of macro on toolbar
Ans : (B)

25. ............ is not available on the Ruler of MS Word screen
(A) Centre Indent (B) Right Indent (C) Left Indent (D) Tab stop box (E) None of these
Ans : (A)

26. Which cannot be used to close the Word application– 
(A) ALT+ F4 (B) File-> Close (C) File-> Exit (D) X button in the word window (E) None of these
Ans : (B)

27. Excel workbook contains–
(A) Workbooks (B) Worksheets (C) Worksheets and charts (D) Work areas (E) All of these
Ans : (C)

28. Conslidate option does not offer ......... function
(A) AVERAGE (B) MAX (C) PMT (D) SUM (E) StDev
Ans : (C)

29. To see first row and first column in an excel sheet at all times even if you scroll till the end of sheet– 
(A) Use workbook views feature (B) Use switch windows feature
(C) Use freeze panes feature (D) Use freeze row and freeze column option
(E) Use headings
Ans : (D)

30. NOW0 returns– 
(A) Current date (B) Current time (C) Current year (D) Current date and time (E) Current month
Ans : (D)

31. Default header of a warksheet– 
(A) Username (B) Date and time (C) Sheet name (D) Workspace name (E) None of these
Ans : (E)

32. Which of these language uses both interpreter and compiler–
(A) COBOL (B) CASIC (C) JAVA (D) C++ (E) All of these
Ans : (C)

33. ................. is a type of memory organization or image file format used to store digital images
(A) Pixmap (B) GUI (C) Pixel (D) Resolution (E) Vector graphics
Ans : (A)

34. .............. file format used for data compression and archiving
(A) .EXE (B) .INI (C) .COM (D) .ZIP (E) .WIN
Ans : (D)

35. In second generation, ........ language were introduced after binary language
(A) Assembly level language (B) High level language 
(C) Low level language (D) Data definition language 
(E) Structured query language
Ans : (A)

36. Which layer of the OSI model performs segmentation of a data stream–
(A) Application layer (B) Network layer (C) Physical layer (D) Transport layer (E) Presentation layer
Ans : (D)

37. ............ is a combination of software and hardware
(A) Firmware (B) Shareware (C) Freeware (D) Netware (E) Software
Ans : (A)

38. SCSI is related to–
(A) Network (B) Storage (C) Data transfer (D) Images (E) Resolution
Ans : (B)

39. The amount of the data, CPU can transmit at a time to main memory and to input and output devices–
(A) Data width (B) Bus width (C) Memory width (D) Capacity (E) None of these
Ans : (B)

40. The daily processing of corrections to customer accounts can be simplified into a processing mode of–
(A) Time-sharing (B) Centralized processing (C) Batch processing (D) Real-time processing (E) None of the above
Ans : (C)