IBPS Bank Clerk CWE Solved Question Paper - 2011 (Held on 4-12-2011)

1. Assembly language is–
 (A) Machine language (B) High-level programming language (C) Low-level programming language
 (D) Language for assembling computers (E) None of these
 Ans : (C)
 
 2. Which of the following is not one of the syntax rules?
 (A) The order in which you list the function’s arguments (B) The precedence of the arguments
 (C) Whether or not the function has arguments (D) Properly spelling the function’s name
 (E) None of the above
 Ans : (B)
 
 3. The binary system is a number system to the base–
 (A) 2 (B) 4 (C) 8 (D) 10 (E) 16
 Ans : (A)
 
 4. Which of the following is not an example of hardware?
 (A) Scanner (B) Printer (C) Monitor (D) Mouse (E) Interpreter
 Ans : (E)
 
 5. Which contents are lost when the computer turns off?
 (A) Storage (B) Input (C) Output (D) Memory (E) None of these
 Ans : (D)
 
 6. Which of the following is hardware and not software?
 (A) Excel (B) Printer driver (C) Operating System (D) PowerPoint (E) CPU
 Ans : (E)
 
 7. On a CD-RW, you can–
 (A) read and write information (B) only read information (C) only write information
 (D) read, write and rewrite information (E) None of these
 Ans : (D)
 
 8. To be able to “boot”, the computer must have a(n)–
 (A) Compiler (B) Loader (C) Operating System (D) Assembler (E) None of these
 Ans : (C)
 
 9. This is not a function category in Excel–
 (A) Logical (B) Data Series (C) Financial (D) Text (E) None of these
 Ans : (B)
 
 10. In Excel, this is a prerecorded formula that provides a shortcut for complex calculations–
 (A) Value (B) Data Series (C) Function (D) Field (E) None of these
 Ans : (C)
 
 11. The following computer’s memory is characterised by low cost per bit stored–
 (A) Primary (B) Secondary (C) Hard Disk (D) All of these (E) None of these
 Ans : (B)
 
 12. What happens when we try to delete the files on the floppy?
 (A) The files get moved to the Recycle Bin (B) Files on a floppy cannot be deleted
 (C) The files get deleted and can be restored again from Recycle Bin (D) The files get deleted and cannot be restored again
 (E) The file gets copied on the Hard disk
 Ans : (D)
 
 13. In word, replace option is available on–
 (A) File Menu (B) View Menu (C) Edit Menu (D) Format Menu (E) None of these
 Ans : (C)
 
 14. In word, you can change Page Margins by–
 (A) dragging the scroll box on the scroll bars (B) deleting the margin boundaries on the ruler
 (C) dragging the margin boundaries on the ruler (D) clicking the right mouse button on the ruler
 (E) None of the above
 Ans : (C)
 
 15. What type of keys are ‘Ctrl’ and ‘shift’?
 (A) Adjustment (B) Function (C) Modifier (D) Alphanumeric (E) None of these
 Ans : (C)
 
 16. A word gets selected by clicking it to select a word, in word–
 (A) once (B) twice (C) three times (D) four times (E) None of these
 Ans : (B)
 
 17. To reverse the effect of your last action in word–
 (A) use the cut command (B) use the undo command (C) press the delete key
 (D) use the redo command (E) None of these
 Ans : (B)
 
 18. Your position in the text is shown by a–
 (A) Blinker (B) Cursor (C) Causer (D) Pointer (E) None of these
 Ans : (B)
 
 19. The time for the actual data transfer after receiving the request for data from secondary storage is referred to as the disk’s–
 (A) transfer time (B) movement time (C) access time (D) data input time (E) None of these
 Ans : (C)
 
 20. Which of the following categories would include a keyboard?
 (A) Printing Device (B) Output Device (C) Pointing Device (D) Storage Device (E) Input Device
 Ans : (E)
 
 21. Using output devices one can–
 (A) input data (B) store data (C) scan data (D) view or print data (E) None of these
 Ans : (D)
 
 22. Why is the Caps Lock key referred to as a toggle key?
 (A) Because its function goes back and forth every time it is pressed (B) Because it cannot be used for entering numbers
 (C) Because it cannot be used to delete (D) Because it cannot be used to insert
 (E) None of the above
 Ans : (A)
 
 23. Using Print Preview is useful when you want to–
 (A) colour the document (B) save the document (C) delete the document
 (D) copy the document (E) view how the document will appear when printed
 Ans : (E)
 
 24. Which of the following can input graphical images and pictures for a computer?
 (A) Plotter (B) Scanner (C) Mouse (D) Printer (E) Keyboard
 Ans : (B)
 
 25. When a chart is placed on this, it is much larger and there is no other data on it–
 (A) Chart sheet (B) Exclusive sheet (C) Primary sheet (D) Reference sheet (E) None of these
 Ans : (A)
 
 26. The process of trading goods over the Internet is known as–
 (A) e-selling-n-buying (B) e-trading (C) e-finance (D) e-salesmanship (E) e-commerce
 Ans : (E)
 
 27. Information that comes from an external source and fed into computer software is called–
 (A) Output (B) Input (C) Throughput (D) Reports (E) None of these
 Ans : (B)
 
 28. The main system board of a computer is called the–
 (A) integrated circuit (B) motherboard (C) processor (D) microchip (E) None of these
 Ans : (B)
 
 29. This dialog box specifies or modifies the worksheet cell range containing data to be charted–
 (A) Chart Location (B) Chart Style (C) Chart Options (D) Chart Source Data (E) None of these
 Ans : (D)
 
 30. If you change Windows 98 to Windows XP, you are actually performing–
 (A) upstart (B) upgrade (C) update (D) patch (E) None of these
 Ans : (D)
 
 31. The operating system that is self-contained in a device and resident in the ROM is–
 (A) Batch Operating System (B) Real-time Operating System
 (C) Embedded Operating System (D) Mutli-Processor Operating System
 (E) None of these
 Ans : (C)
 
 32. To make a copy of the current document to disk–
 (A) use the “save” command (B) this cannot be done
 (C) use the “duplicate” command (D) copy the document
 (E) use the “save as” command
 Ans : (E)
 
 33. .......... is the process of carrying out commands.
 (A) Fetching (B) Storing (C) Decoding (D) Executing (E) None of these
 Ans : (D)
 
 34. In the formula, = B1/B2+B3, which of the following is the correct precedence?
 (A) Addition higher precedence than division (B) Equal precedence among the two operators, proceed right to left
 (C) Equal precedence among the two operators, proceed left to right (D) Division higher precedence than addition
 (E) None of the above
 Ans : (D)
 
 35. POST stands for–
 (A) Power on Self Test (B) Program on Self Test (C) Power on system Test (D) Program on System Test (E) Power Off System Test
 Ans : (A)
 
 36. In word, you can use Styles to–
 (A) make copies of documents (B) save changes to documents (C) delete text in documents (D) format your documents (E) None of these
 Ans : (D)
 
 37. How many megabytes make a gigabyte?
 (A) 1024 (B) 128 (C) 256 (D) 512 (E) 64
 Ans : (A)
 
 38. An educational institution would generally have the following in its domain name–
 (A) .org (B) .edu (C) .inst (D) .com (E) .sch
 Ans : (B)
 
 39. Which of the following is not a term pertaining to the Internet?
 (A) Keyboard (B) Link (C) Browser (D) Search Engine (E) Hyperlink
 Ans : (A)
 
 40. Which of the following is used by the browser to connect to the location of the Internet resources?
 (A) Linkers (B) Protocol (C) Cable (D) URL (E) None of these
 Ans : (D)
 
 41. Excel would evaluate the formula, = 20*10/4*8 and return the answer–
 (A) 400 (B) 40 (C) 6.25 (D) 232 (E) 600
 Ans : (A)
 
 42. Which of the following is the fastest type of computer?
 (A) Laptop (B) Notebook (C) Personal computer (D) Workstation (E) Supercomputer
 Ans : (E)
 
 43. Linux is a type of..................... software.
 (A) Shareware (B) Commercial (C) Proprietary (D) Open Source (E) Hidden type
 Ans : (A)
 
 44. In a website, the ‘homepage’ refers to–
 (A) the best page (B) the last page (C) the first page (D) the most recent page (E) the oldest page
 Ans : (C)
 
 45. Which key is used to delete one character to the left of the current position of the cursor?
 (A) Backspace (B) Delete (C) Insert (D) Esc (E) Ctrl
 Ans : (A)
 
 46. Which part of the computer helps to store information?
 (A) Monitor (B) Keyboard (C) Disk drive (D) Printer (E) Plotter
 Ans : (C)
 
 47. To restart the computer, the following combination of keys is used–
 (A) Del + Ctrl (B) Backspace + Ctrl (C) Esc + Ctrl (D) Insert + Esc (E) Ctrl + Alt + Del
 Ans : (E)
 
 48. ASCII stands for–
 (A) American Special Computer for Information Interaction (B) American Standard Computer for Information Interchange
 (C) American Special Code for Information Interchange (D) American Special Computer for Information Interchange
 (E) American Standard Code for Information Interchange
 Ans : (E)
 
 49. In word, when you indent a paragraph, you–
 (A) push the text in with respect to the margin (B) change the margins on the page
 (C) move the text up by one line (D) move the text down by one line
 (E) None of these
 Ans : (A)
 
 50. Which keys enable the input of numbers quickly?
 (A) Ctrl, shift and alt (B) Function keys (C) The numeric keypad (D) Arrow keys (E) None of these
 Ans : (C)