26. As per 2011 census, in India the number of females per thousand males is–
(A) 972 (B) 940 (C) 934 (D) 933
Ans : (B)

27. Chemical name of Plaster of Paris is–
(A) Calcium sulphate (B) Hydrated calcium carbonate
(C) Calcium hydrate (D) Calcium sulphate hemihydrate
Ans : (A)

28. Who was the first envoy of the East India Company to meet Jahangir in 1608 A.D. ?
(A) William Hawkins (B) William Edwards (C) Sir Thomas Roe (D) Edward Terry
Ans : (A)

29. Carbohydrates are compounds of–
(A) Carbon and hydrogen (B) Carbon, oxygen and hydrogen
(C) Carbon, nitrogen and hydrogen (D) Carbon and nitrogen
Ans : (B)

30. The growth of bacteria is measured by–
(A) auxanometer (B) hemacytometer (C) spectrophotometer (D) calorimeter
Ans : (B)

31. A government is classified as federal or unitary on the basis of–
(A) Relations between the centre and states (B) Relations between the executive and the legislature
(C) Relations between three organs of government (D) None of the above
Ans : (A)

32. 'EVM' stands–
(A) Electric Vending Machine (B) Electronic Vending Machine
(C) Electronic Voting Machine (D) None of the above
Ans : (C)

33. When ice is heated from 0° to 10°C, the volume of water–
(A) Increases steadily (B) Decreases steadily
(C) First increases then decreases (D) First decreases then increases
Ans : (D)

34. Mammals form urea in the–
(A) Liver (B) Kidney (C) Spleen (D) Bladder
Ans : (B)

35. Wanchoo Committee dealt with–
(A) Agricultural Prices (B) Agricultural Taxation (C) Direct Taxes (D) Monopolies and Trade Practices
Ans : (C)

36. Which of the following are wrongly matched ?
(i) Tropic of Cancer -23½° N latitude (ii) Tropic of Capricorn -66½° N latitude
(iii) International Date line -0° longitude (iv) Antarctic Circle -66½° S latitude
(A) (i) (B) (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) None of these
Ans : (B)

37. The tributary of River lndus which flows through Himachal Pradesh is–
(A) Hunza (B) Sutlej (C) Beas (D) Ravi
Ans : (D)

38. Which one of the following is an essential ingredient of parliamentary government ?
(A) A written constitution (B) A rigid constitution
(C) Political parties (D) An Independent judiciary
Ans : (C)

39. Through which states does then river Chambal flows ?
(A) U.P., M.P., Rajasthan (B) M.P., Gujarat, U.P. (C) Rajasthan, M.P., Bihar (D) Gujarat, M.P., Chhattisgarh
Ans : (A)

40. The contents of memory will not be lost, when the power goes off in–
(A) ROM (B) EPROM (C) EEPROM (D) All the above
Ans : (A)

41. Simple Goitre is a disease affecting–
(A) Gums (B) Tear glands (C) Liver (D) Thyroid glands
Ans : (D)

42. The word 'Secular' is a part of the Preamble of the Constitution of India–
(A) after the 42nd amendment (B) after the 44th amendment
(C) after the 73rd amendment (D) from the date of implementation
Ans : (A)

43. The Programme which is being implemented in all the districts of the country is–
(A) Navoday Vidyalaya (B) Rajiv Gandhi Gramin Vidyutikaran Yojna
(C) Sarva Shiksha Abhiyan (D) M.G.N.R.E.G. Programme
Ans : (D)

44. Which one of the following Cricketers has been declared by the ICC as ‘Cricketer of the Twentieth Century’ ?
(A) Anil Kumble (B) Sachin Tendulkar (C) Kapil Dev (D) Rahul Dravid
Ans : (C)

45. As per the 2011 population census, the most populous state in the country is–
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh (C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (C)

46. Which one of the following is not an internal factor for industrial sickness ?
(A) Mismanagement (B) Diversion of funds (C) Technological Obsolescence (D) Wrong dividend policy
Ans : (B)

47. Vikramshila University was founded by–
(A) Chandra Gupta Maurya (B) Kanishka (C) Dharampala (D) Pulakesin II
Ans : (C)

48. Acidity of rain is measured by –
(A) Barometer (B) Hygrometer (C) Ammeter (D) pH-meter
Ans : (D)

49. For which one of the following, are honey bees used ?
(A) Sericulture (B) Apiculture (C) Horticulture (D) Pisciculture
Ans : (B)

50. Chlorination is–
(A) a process of converting chlorides into chlorine (B) adding small amounts of chloride to contaminated water 
(C) a chemical reaction in which chlorine is formed (D) the formation of a salt containing chlorine
Ans : (B)